Še 5 (nevarnih) mitov o zdravju ustne votline in zob vašega psa ali mačka

Včasih se zdi, da mitom o zdravju zob in ustne votline pri psih in mačkah ni konca. Pa jih razbijmo še nekaj!

1. Kosti so dobre za zobe

Preprosto načelo pravi, da je priboljšek ali igrača, ki ga ne moremo uviti in vanj narediti raze z nohtom našega prsta, pretrd za glodanje in se tvega zlome zob (zlasti četrtih premolarjev zgoraj). Kosti (in rogovi, kopita, kamni, ledene kocke in vse, kar je temu podobnega) torej niso primerne žvečilke za psa. Če žival kosti tudi pogoltne, se lahko zataknejo v prebavnem traktu in/ali povzročijo zaprtje.

2. Če mlečni zob ne odpade, se ga namaje ali odščipne

Nikakor! (In velja za vse zobe, ne le mlečne, vseh živali – torej tudi pri mladih pujskih ali glodavcih, kjer so te grozljive prakse ščipanja zob še razširjene.) Majanje mlečnih zob lahko vodi v zlom korenine, pri čemer zlomljena korenina ostane v čeljusti in deluje kot tujek ter povroča vnetje in okužbo.

Slika: Skrbnik psa z dovoljenjem

Pri ščipanju zob pa se izpostavi zobna pulpa, kar je izjemno boleče in vodi v vnetje in okužbo zoba. Zato velja – zaostale mlečne zobe naj v splošni anesteziji kirurško odstrani izkušen veterinar.

3. Brez zob žival ne bo mogla jesti

Če so zaradi bolezni (npr. resorpcija zob, napredovala parodontalna bolezen, stomatitis) zobje ali obzobna tkiva prizadeti do te mere, da veterinar na podlagi kliničnega pregleda in rentgenskega slikanja zob presodi, da je potrebna odstranitev zob, potem se bo žival brez teh zob počutila bolje in zato tudi lažje jemala hrano.

Pri živalih opažamo boljše jemanje hrane takoj, ko pozdravimo bolečino. Čeprav po obsežnih posegih izdiranja zob večina živali potrebuje v času okrevanja, ki traja 7-10 dni, poleg protibolečinskih zdravil tudi mehkejšo hrano, pa se pri večini živali lahko sčasoma uvede običajna, tudi trša hrana.


Slika: Skrbnik mačke z dovoljenjem

4. Slabi zobje vplivajo na srce in druge organe

Nezdravljene bolezni zob in ustne votline so dejansko kronične okužene rane in povzročajo živalim nelagodje in bolečino. Mikroorganizmi iz teh ran tudi nenehno prehajajo v kri in predstavljajo možni vir vnetja in okužbe tudi za oddaljene organe in tkiva, kar se veliko raziskuje v medicini in vedno več tudi v veterini. Veliko je študij, ki kažejo na povezave med zdravjem ustne votline in zob in boleznimi drugih organskih sistemov, vendar vzročna povezava zaenkrat ni bila dokazana. Vsekakor pa velja – zdravimo obolele zobe in obzobna tkiva, da živalim zagotovimo ustno zdravje in dobro počutje!

5. Otekline in brstenje tkiva ob zobeh so pogosto granulomi ob slabih zobeh

NE. Granulom, ki je le ena od histoloških diagnoz periapikalne bolezni (vnetja v kosti ob vršku korenine zoba zaradi endodontske bolezni), se ne kaže kot brstenje tkiva ob zobu v ustni votlini. Iz kakršnegakoli brstečega tkiva je potrebno čim prej odvzeti vzorec tkiva za nadaljnje preiskave, saj je večina teh vzbrsti rakavih (benignih ali malignih).

Zato v teh primerih tudi ne izdiramo zob, razen v primerih, ko želimo zob izdreti z namenom, da odvzamemo boljši vzorec tkiva.

Živali z oteklinami in/ali vzbrstmi v področju čeljusti tudi ne »slepo« zdravimo z antibiotiki (razen, če je upravičen sum, da gre za akutno nastali ognojek in urgentna diagnostika in zdravljenje nista mogoča), pač pa čim prej izpeljemo ustrezno diagnostiko, da ugotovimo razlog za nastalo oteklino/vzbrstlino tkiva.