Moji mački grabilci kar ne nehajo rasti!

Zobje pri psih in mačkah “rastejo” zgolj v času izraščanja zob, ki je normalno zaključeno pri 6 mesecih starosti psa ali mačka. Če opazimo, da se zob pomika navzven iz zobne jamice tudi kasneje, je to nenormalno in je potreben obisk pri veterinarju.

Ekspanzija alveolne kosti (kosti, v katero je vsidran zob) je najpogostejši razlog, da pri mačkah opazimo “nenehno rast” zob. Bolezen najpogosteje prizadene grabilce zgornje čeljusti, lahko pa se pojavi tudi na drugih zobeh (npr. na spodnjih grabilcih, premolarjih ali molarjih).


Klinično pri bukalni ekspanziji alveolne kosti opazimo pomik zoba iz zobne jamice (ekstruzijo), majavost ali izgubo zoba, oteklino in rdečino dlesni ter razjede na dlesni. Ekspaznija alveolne kosti je povezana s parodontitisom (izgubo obzobnih tkiv) in resorpcijo (raztapljanjem) zob, čeprav točna povezava med boleznimi še ni pojasnjena.

Zobe, prizadete z ekspanzijo alveolne kosti, je nujno rentgensko slikati z zobnim rentgenom, kjer se pokaže tipična slika odmika alveolne kosti od zoba in znaki parodontitisa ter vnetne resorpcije zoba (tip 1 resorpcije).


Histološki pregled tkiva pokaže remodeliranje alveolne kosti in obsežen vnetni infiltrat (bogat s plazmatkami). Odvzem vzorca tkiva je zelo pomemben, zlasti če je izgled spremembe netipičen (npr., prizadet je en sam zob v sicer zdravi ustni votlini) – odločitev veterinar sprejme na podlagi kliničnega izgleda spremembe in rentgenske slike.

Čeprav so zobje, prizadeti z bukalno ekspanzijo alveolne kosti ponavadi majavi in je njihova odstranitev enostavna, pa je za hitro in nemoteno celjenje nujno, da se opravi kirurška odstranitev z ustreznim debridmajem in šivanjem ekstrakcijske rane.


Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.