Nenadna oteklina pod očesom psa – je res samo pik?

Nenadoma lahko oteklina pod očesom pri psih nastane zaradi več razlogov – res so med njimi tudi piki insektov, a ne pozabimo, da so razlogi pogosteje poškodbe, tujki, novotvorbe in vsekakor težave z zobmi.

Ko je vzrok za oteklino pod očesom zob, je največkrat prizadet zgornji četrti premolar. Sum lahko postavimo že s pregledom ustne votline na zavestni živali (če nam seveda žival to dovoli), če je zob zlomljen ali kaže znake napredovalega parodontitisa (npr. umik dlesni). Vsekakor pa je za postavitev natančne diagnoze potreben pregled v splošni anesteziji in rentgensko slikanje zoba z dentalnim rentgenom; če s tema preiskavama ne potrdimo ali ovržemo suma, da je vzrok oteklini pod očesom dejansko zob, svetujemo računalniško tomografijo (CT ali CBCT) glave. Slednji slikovni preiskavi sta namreč natančnejši pri zaznavanju (zgodnjih) sprememb, obenem pa dobimo tudi tridimenzionalni vpogled v ostala tkiva v tem področju.

Vzrok za oteklino pod očesom, zlasti, če se le-ta hitro veča, je nujno odkriti čim prej in tudi ustrezno nasloviti. Če je vzrok za oteklino mrtev/okužen zob in se oteklina hitro veča, pride lahko namreč tudi do obsežnega vnetja in okužbe v področju obraza, zato je potrebno takojšnje ukrepanje. Nemalokrat pa se takšna oteklina »odpre« in pod očesom nastane ranica, iz katere se izceja tekočina. Takšnim ranicam rečemo »drenažni trakt«. Teh ranic ne zdravimo (npr. ne izpiramo, odpiramo, šivamo, ipd.), pač pa ustrezno zdravimo (izderemo ali zdravimo koreninske kanale) zob, ki je vzrok.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.