Oralna in maksilofacialna kirurgija

Najpogostejši kirurški poseg v ustni votlini je izdiranje zob. Zgolj majhne enokoreninske zobe ali v nekaterih primerih močno majave zobe lahko izderemo brez uporabe kirurške tehnike. V večini ostalih primerov pa uporabimo kirurško tehniko izdiranja zob s pripravo mehkotkivnega režnja in odstranitvijo dela alveolne kosti, da dostopimo do korenin(e) zoba. Izdiranje zob s kirurško tehniko je varnejše, tkiva tudi manj poškodujemo.

Zahtevnejši kirurški postopki v ustni votlini in maksilofacialni regiji zajemajo zdravljenje zlomov čeljusti, prirojenih in pridobljenih defektov neba, tumorjev ustne votline, cist čeljusti ter zdravljenje bolezni in defektov ustnic, jezika, slinskih žlez in čeljustnega sklepa.

Cilj kirurškega zdravljenja bolezni, defektov in poškod ustne votline in maksilofacialne regije je vedno ozdraviti bolečino in povrniti živali v funkcijo karseda hitro. Čeprav je kozmetični izid zdravljenja drugotnega pomena, pa je seveda tudi videz živali po zdravljenju vedno v naših mislih.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.