Ob odpustu s stomatološkega posega

Večina psov in mačk, ki je bila na stomatološkem posegu, je v domačo oskrbo odpuščena še isti dan, čim lahko gredo na krajši sprehod in pojedo manjši obrok hrane. Če pa je bil pri vaši živali potreben obsežnejši poseg (npr. odstranitev dela čeljusti, zdravljenje zlomov čeljusti in obraznega dela glave, obsežne in/ali zahtevne odstranitve zob) ali če so živali (redko) po posegu nestabilne, jih v bolnišnični oskrbi zadržimo še nekaj dni.

Ob odpustu vaše živali iz bolnišnice vam bo veterinar pripravil navodila. Vsekakor pa velja, da povprašajte še o čemerkoli drugem, kar bi vas v zvezi s posegom pri vaši živali zanimalo.

Kaj lahko pričakujem po stomatološkem posegu?

Krvavitve in izcedki iz nosu

Po večini stomatoloških posegov pričakujemo 2 – 3 dni krvavkasto obarvano slino. Če je bila zaradi bolezni zob in/ali obzobnih tkiva prizadeta nosna votlina in/ali je kirurški poseg zajel nosno votlino, potem pričakujemo 2 – 3 dni tudi krvavkast nosni izcedek in kihanje. Aktivne krvavitve iz ust in/ali nosu po posegu niso normalne in zahtevajo takojšnjo obravnavo pri veterinarju.

Blag kašelj

Blag kašelj in/ali sprememba glasu sta 2 – 3 dni po posegu pričakovana zaradi draženja dihal (sapnika) med anestezijo (z endotrahealnim tubusom, ki je potreben pri vseh živalih med stomatološkimi posegi).

Otekline

Blage do zmerne otekline in/ali modrice na operiranem mestu so pričakovane (npr. oteklina pod očesom po odstranitvi zgornjega četrtega premolarja). Obsežne otekline in/ali pojav slabega zadaha pa zahtevajo kontrolo pri veterinarju.

Zaspanost

Živali so po anesteziji lahko nekoliko bolj zaspane, zato jih imejte do naslednjega dne pod nadzorom in v notranjih prostorih. Pretirana zaspanost ali apatija nista normalni in je potrebno poiskati nasvet veterinarja.

Spremenjen videz živali in motena funkcija

Poleg prehodnih oteklin sta po določenih posegih spremenjena videz živali in (začasno) motena funkcija jemanja hrane; opisano je najočitnejše po obsežnih operacijah na čeljustih (odstranitev (dela) čeljusti). Vse vidike takšnih obsežnih operacij morate z veterinarjem obravnavati pred predvidenim posegom.

Po odstranitvi spodnjega grabilca pri psih se lahko pojavi visenje jezika iz ust na stran, kjer spodnji grabilec manjka, kar ponavadi ne moti funkcije živali. Odstranitev obeh spodnjih grabilcev in/ali spodnjih prvih molarjev pri malih psih pa začasno precej oslabi čeljust, zato je nekaj tednov, dokler se zobne jamice ne zacelijo, potrebna velika previdnost pri igri, da ne pride do zloma čeljusti.

Pri mačkah se po odstranitvi zgornjega grabilca zgornja ustnica lahko zatika ob spodnji grabilec, kar lahko pripelje do poškodbe mehkih tkiv ustnice.

Katera zdravila potrebujem?

Preden odidete od veterinarja se prepričajte, da veste, katera zdravila je predpisal vaši živali, kako ta zdravila dajete in kakšni so njihovi možni neželeni učinki. Prosimo, skrbno sledite navodilom veterinarja pri odmerjanju zdravil. Svojega veterinarja tudi vedno takoj obvestite, če se vam zdi, da vašo živali boli – živali ne smejo čutiti bolečine po stomatološkem posegu in če se vam zdi, da jo, je potrebno skupaj z veterinarjem prilagoditi protibolečinsko zdravljenje. Ne dajajte protibolečinskih zdravil po lastni presoji in zlasti ne dajajte protibolečinskih zdravil za ljudi živalim, saj so le-ta lahko za živali strupena!

Kakšno hrano naj dajem po stomatološkem posegu?

Po stomatološkem posegu vašo žival 5 – 7 dni hranite z mehkejšo hrano (npr. konzervirana hrana ali nekoliko namočeni briketi). Ne spremenite bistveno sestave hrane, da ne izzovete prebavnih težav. Prav tako se 5 – 7 dni izogibajte igri z igračami za žvečenje. Po nekaterih posegih bo veterinar vaši živali namestil hranilno sondo; v tem primeru prejmete tudi natančna navodila, kako hranilno sondo uporabljate in negujete.

Kdaj naj žival pripeljem na kontrolni pregled?

Kirurške rane v ustni votlini živali se zašije s šivalnim materialom, ki se raztopi v nekaj tednih. Vedno pa se svetuje pregled 2 tedna po posegu, da lahko veterinar oceni celjenje ran. V kolikor okrevanje poteka normalno, se po 2 tednih v večini primerov tudi uvede redna dnevna ustna nega doma. Če je bilo pri vaši živali opravljeno endodontsko zdravljenje, potem je potrebna kontrola zdravljenega zoba v kratki anesteziji čez 3 – 6 mesecev. Tudi nekatera druga zdravljenja zahtevajo kontrolo v kratki anesteziji.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.