Posegi v ustni votlini na zavestnih (neanesteziranih) mačkah in psih: smernice

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi. Učinkovito zdravljenje teh bolezni je pomemben del veterinarske oskrbe. Profesionalen pregled ustne votline in ustna higiena (luščenje in poliranje zob) predstavljata osnovo za učinkovito zdravljenje bolezni ustne votline in zob. Pri tem je najpomembnejše, da ustrezno pregledamo obzobni žleb ali žep in ga primerno zdravimo. Obzobni žleb je anatomska struktura pod mejo dlesne, ki obdaja zob, in se pri bolezni spremeni v obzobni žep. Obzobna tkiva, ki sidrajo zob v čeljustno kost, so delikatna in se jih lahko poškoduje, kar povzroči živali bolečino in lahko vodi v bolezen in izgubo zob(a).

Luščenje zob zahteva uporabo ostrih ročnih inštrumentov in/ali ultrazvočnih ali zvočnih luščilcev, ki se jih uporablja z vodnim sprejem. Že majhni in nenadni gibi glave med luščenjem zob lahko zato privedejo do poškodbe obzobnih tkiv. Pravilno luščenje zob (pod dlesno) je neprijetno, vendar se pri ljudeh, ker zavestno sodelujemo, lahko opravlja brez anestezije. Živali pa med tovrstnim posegom večinoma ne bodo mirovale.

Enostavno odstranjevanje vidnih oblog nad dlesno ni učinkovito pri zdravljenju parodontalne bolezni (bolezni obzobnih tkiv). Po posegu sicer zob izgleda čist in bolje, kar vzbuja lažen občutek uspešnosti posega in varnosti predvsem pri lastniku, ki tako po nepotrebnem odlaša z učinkovitim zdravljenjem parodontalne bolezni pri veterinarju.

Večino bolezni ustne votline in zob se lahko diagnosticira le s popolnim pregledom ustne votline in zob v splošni anesteziji. Nekatere dele ustne votline in zob je namreč nemogoče pregledati na zavestni živali. Tako je za na primer zgodnje odkrivanje rakavih obolenj ustne votline potreben pregled živali v anesteziji. Odlašanje z diagnostiko lahko tako v nekaterih primerih privede do stanja, ko je zdravljenje veliko bolj zahtevno ali celo nemogoče. Prav tako številne bolezni ustne votline in zob zahtevajo rentgensko slikanje zob, kar je mogoče opraviti zgolj na anestezirani živali.

Moderne anestezijske tehnike, ki vključujejo izbrane anestezijske protokole in ustrezno spremljanje življenjskih funkcij živali med anestezijo, predstavljajo za žival minimalno tveganje. Učinkovit pregled ustne votline in zob ter primerno zdravljenje odtehtajo to anestezijsko tveganje. Poleg tega intubacija živali (kjer skozi v sapnik vstavljeno cev dovajamo anestezijske pline) dodatno zaščiti žival pred vdihovanjem umazanije iz ustne votline ter z bakterijami bogatega aerosol, ki nastajajo med posegi v ustni votlini.

Da povzamemo – posegi v ustni votlini na zavestnih psih in mačkah:

  • ne omogočajo popolnega pregleda ustne votline, kar lahko odloži postavitev pravilne diagnoze,
  • ne omogočajo popolne in učinkovite higiene ustne votline, ker je nemogoče doseči področja pod dlesno,
  • lahko povzročijo poškodbo obzobnih tkiv,
  • lahko povzročijo pri živali nelagodje, bolečino in/ali stres,
  • v večini primerov zakasnijo učinkovito in pravilno oskrbo ustne votline,
  • dajejo lastniku živali lažen občutek varnosti, razen če je lastnik o pomanjkljivostih in potencialnih nevarnostih takšne oskrbe obveščen.

Te smernice so pripravljene v dogovoru z:

  • Evropskim kolegijem za veterinarsko stomatologijo (EVDC – European Veterinary Dental College)
  • Evropskim društvom za veterinarsko stomatologijo (EVDS – European Veterinary Dental Society)
  • Priznanimi specialisti za veterinarsko stomatologijo, ki delajo v Združenem Kraljestvu (The current recognised Specialists in Veterinary Dentistry practising in the UK)
  • Britanskim združenjem za veterinarsko stomatologijo (BVDA – British Veterinary Dental Association)

Izvirnik smernic je dosegljiv na spletni strani EVDS.