Zabarvan zob – naj me skrbi?

Pri psih je večina (92.2%) zabarvanih sicer intaktnih zob mrtvih. Ko te zobe rentgensko slikamo pa ni vedno nujno, da opazimo rentgenske znake bolezni zobne pulpe. V veterinarski stomatologiji, žal, še ne vemo, ali so ti zobje tudi okuženi. Pri ljudeh se iz zabarvanih sicer intaktnih zob izolira bakterije v večini (85%) primerov. Te bakterije naj bi v mrtvo zobno pulpo vstopile iz pozobnice, skozi mikrofrakture v zobu ali skozi izpostavljene dentinske kanale. Le-ti so namreč dovolj široki (1 – 4 mikrometre v premeru), da skoznje lahko prehajajo bakterije. Bakterije lahko pridejo v zobno pulpo tudi s krvjo ali limfo (t.i. anahoreza), čeprav naj to ne bi bilo ravno pogosto pri ljudeh, pri psih in mačkah pa sploh (še) ni opisano. Prav tako v veterini ne vemo, ali so zabarvani sicer intaktni zobje boleči; na splošno pri živalih zelo težko prepoznamo bolečino, ki izvira iz zob ali ust.

zabarvan zob

Zato je toliko bolj pomembno, da zabarvane zobe natančno pregledamo in rentgensko slikamo, ko je žival v splošni anesteziji. Na rentgenskih posnetkih smo pozorni na morebitne znake bolezni zobne pulpe, kot so širina koreninskega kanala ter spremembe na vršku korenine zoba. Slikanje z računalniško tomografijo (CT) ali računalniško tomografijo s konusnim snopom (CBCT) je še natančnejše in zato priporočljivo zlasti v primerih, ko imamo upravičen sum, da gre za bolezen zobne pulpe, ki pa je z dentalnim rentgenskim slikanjem ne moremo ugotoviti.

Zabarvane zobe zdravimo – bodisi jih izderemo ali zdravimo koreninski kanal. Konzervativni pristop, ki vključuje opazovanje in občasno rentgensko slikanje ni priporočljiv, saj je za to potrebno žival večkrat anestezirati, obenem pa tvegamo, da žival zob nenehno boli.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Izbrane reference
1. Hale FA (2001). Localized intrinsic staining of teeth due to pulpitis and pulp necrosis in dogs. J Vet Dent;18(1):14-20.
2. Holan G, Fuks AB (1996). The diagnostic value of coronal dark-gray discoloration in primary teeth following traumatic injuries. Pediatr Dent;18(3):224-227.
3. Firmino Bruno K, Gonçalves de Alencar AH, Estrela C, de Carvalho Batista A, Pimenta FC (2009). Microbiological and microscopic analysis of the pulp of non-vital traumatized teeth with intact crowns. J Appl Oral Sci;17(5):508-514.
4. Lin LM, Di Fiore PM, Lin J, Rosenberg PA (2006). Histological study of periradicular tissue responses to uninfected and infected devitalized pulps in dogs. J Endod;32(1):34-38.