Lokalna in področna anestezija

Zdravljenje bolečine je en glavnih ciljev zdravljenja naših pacientov. Nastanek bolečine preprečujemo oziroma nastalo bolečino zdravimo z uporabo različnih sistemskih protibolečinskih zdravil, ki jih dajemo na različne načine (npr. intravensko, podkožno, v mišico, peroralno), in lokalnih anestetikov. Ko zdravila in postopke kombiniramo z enakim ciljem, govorimo o multimodalnem pristopu k zdravljenju.

Z uporabo lokalnih anestetikov preprečimo prenos bolečinskega dražljaja, zato jih najpogosteje uporabimo že pred pričakovano bolečim posegom. S tem ne bomo le omrtvičili področja, pač pa tudi zmanjšali potrebo po količini splošnega anestetika.

Lokalno anestezijo, kjer lokalni anestetik apliciramo neposredno v kirurško polje, v veterinarski stomatologiji uporabljamo redkeje kot področno (regionalno) anestezijo, kjer lokalni anestetik apliciramo ob večji živec, medtem ko je žival že v splošni anesteziji, in tako omrtvičimo celotno področje, ki ga ta živec oživčuje. Najpogosteje bomo uporabili dolgo delujoči lokalni anestetik, tako da bo učinek prisoten še po operaciji v fazi zbujanja za doseganje največjega lagodja živali.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.