Zakaj je zdravje ustne votline in zob živali pomembno?

Bolezni ustne votline in zob so ene najpogostejših bolezni pri psih in mačkah in večina jih povzroča živalim bolečino.

Nezdravljene ali neprimerno zdravljene bolezni zob in ustne votline je pred kratkim Svetovno združenje veterinarjev za male živali (WSAVA) prepoznalo kot problem dobrobiti živali. Pet svoboščin živali vključuje namreč odsotnost lakote, žeje in podhranjenosti, odsotnost bolečin, poškodb in bolezni, odsotnost strahu in nelagodja, možnost izvajanja živalski vrsti značilnega vedenja in primerno bivalno okolje.

Nezdravljene ali neprimerno zdravljene bolezni zob in ustne votline so torej problem dobrobiti živali, predvsem ker živali pustimo trpeti bolečino. Čeprav bodo živali le redko neposredno pokazale bolečino in tudi vedenje, ki bi ga lahko enostavno povezali z bolečino, živali najverjetneje občutijo bolečino enako kot ljudje. Živali imajo namreč enake mehanizme zaznavanja bolečine, kot jih imamo ljudje (na anatomski, histološki in tudi molekularni ravni).

Varno lahko sklepamo – če je nekaj boleče za nas, ljudi, je boleče tudi za živali.

Zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje sta torej ključnega pomena, da živalim zagotovimo zdravje in dobro počutje.

Če vas zanima več o prizadevanjih WSAVA za optimalno veterinarsko oskrbo živali na področju zdravja ustne votline in zob, si lahko pogledate Smernice WSAVA za stomatologijo, ki smo jih pripravili  v Skupini za standardizacijo veterinarske stomatologije.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.