3 najpogostejši razlogi za nujen obisk veterinarskega stomatologa

Življenje ogrožujoča stanja v veterinarski stomatologiji niso ravno pogosta, poleg tega pa lahko večino nujnih stanj z vidika veterinarske stomatologije preprečimo. Živali imejmo zlasti v teh razburkanih prazničnih dneh pod nadzorom (npr. v stanovanju z zamreženimi balkoni, na povodcu, v avtomobilu ali pri prenašanju v transporterju), da se izognemo avtomobilskim nesrečam, padcem in spopadom. Preden dajemo kakršnokoli zdravilo, pa se pri veterinarju pozanimamo, ali je za žival ustrezno! Zato je dobro imeti pri sebi telefonsko številko, na kateri lahko 24 ur na dan vse dni v tednu dosežemo veterinarja. Shranite si: +386 30 716 190

1. Zlomljen zob

Zlom zoba je urgenca le, če je zlomljena krona zoba tako, da je zobna pulpa izpostavljena in želimo zob ohraniti vitalen. V tem primeru imamo na voljo 48 ur za ustrezno zdravljenje, ki je uspešno v cca. 80% primerov pri psih.

Tudi če ta čas zamudimo, lahko zob tudi kasneje še vedno ohranimo s postopkom endodontskega zdravljenje z ekstirpacijo zobne pulpe (uspešno v 80% primerov pri mačkah in 90% primerov pri psih), oziroma se odločimo za izdrtje zoba ob prvi primerni priložnosti. Prizadeto žival čimprej oskrbimo s sredstvom proti bolečinam, ne glede na to, kakšna bo odločitev o zdravljenju zoba.

Če pa ima vaša žival že dlje časa zlomljen zob, se k veterinarju na zdravljenje zoba le odpravite ob prvi priložnosti, saj se lahko stanje v zvezi z zastaranim zlomom zoba lahko hudo poslabša kadarkoli – otekline (ali celo drenažni trakti) pod očmi ali na bradi so lahko posledica ognojkov okrog zlomljenih zob.

In vsekakor velja – živalim ne dajajmo kosti za glodanje in ne mečimo jim kamnov za igro – tako preprečimo veliko zlomov zob!

2. Luksiran ali avulziran zob

Avulzije in luksacije zob je potrebno nemudoma obravnavati, če želimo zob ohraniti. Pri avulziji zob popolnoma izpade iz alveole (zobne jamice v čeljusti), pri luksaciji pa je zob v alveoli zgolj premaknjen.

Pri avulziji je pomembno, da zob takoj splaknemo s fiziološko raztopino, ne da bi se dotikali korenine. Zob do veterinarja takoj transportiramo v mleku ali posebni raztopini. Uspeh reimplantacije (vsaditve zoba) je izjemno odvisen od časa, ki je od poškodbe do reimplatacije potekel. Rezultati reimplantacije so zadovoljivi, če od poškodbe ni potekla 1 ura, oziroma 3 ure, če je zob shranjen v ustrezni raztopini. Veterinar bo po kliničnem pregledu in rentgenskem slikanju zob reimplantiral, zašil poškodovana okolna mehka tkiva ter zob fiksiral s posebno opornico. Opornica mora biti na mestu 2-6 tednov, potrebno pa je tudi endodontsko zdravljenje takšnega zoba, saj se med poškodbo prekine oskrba zoba s krvjo in zobna pulpa odmre. Tako, da je potrebno planiranje več posegov, če bi želeli zob ohraniti.

Mlečnih zob, zob, kjer gre za kronsko-koreninski zlom, ali zob, ki so prizadeti zaradi napredovale parodontalne bolezni ne rešujemo. Avulzija ali luksacija tudi nista urgenci, če vemo, da zoba ne želimo ohraniti. V slednjem primeru prizadeto žival v prvi pomoči oskrbimo s protibolečinskimi zdravili in zob odstranimo ob prvi primerni priložnosti (čimprej).

3. Zlomi kosti obraznega dela glave

zlom čeljusti

Zlomi kosti obraznega dela glave so največkrat posledica travme (udarci v glavo) in pri teh je vedno najprej potrebno oceniti, kakšno je splošno stanje živali. Vsekakor se takoj oglasite pri veterinarju v dežurni službi.

Pri živalih z že obstoječo boleznijo (napredovala parodontalna bolezen z veliko izgubo kosti, novotvorbe ali nekatere motnje presnove) se zlomi lahko pojavijo spontano. Zato skrbimo za zdravje zob in ustne votline, da se izognemo marsikateremu problemu ob najbolj nepravem času!

Ob zlomih čeljusti opazimo krvavitev, oteklino, bolečino in nesimetrijo glave oziroma nenaden pojav nenormalnega ugriza (malokluzija) ali nezmožnosti zapiranja gobca. Dokončno diagnozo bo veterinar postavil s kliničnim pregledom ter rentgenskim ali, še bolje, CT slikanjem, ko je žival v splošni anesteziji. Prva pomoč pri zlomih kosti obraznega dela glave je namestitev opornice okoli gobca ali platnenega nagobčnika, potem ko je gobec naravnan tako, da je ugriz pravilen. V nekaterih primerih je to tudi dokončna terapija. Takoj obiščemo veterinarja, saj je pri zlomih kosti obraznega dela glave pomembno, da se zlom čimprej obravnava (če seveda splošno stanje živali to dopušča) in se žival karseda hitro vrne v normalno funkcijo. Nujna je tudi čimprejšnja oskrba s protibolečinskimi zdravili.

Prav tako se takoj oglasite pri dežurnem veterinarju:

– če je vaša žival utrpela ugriz, vbod ali na kakršenkoli drug način povzročeno poškodbo mehkih tkiv; tovrstne rane so lahko zelo globoke, so umazane in lahko življenje ogrožajoče, zlasti, če opazite hudo krvavitev ali težave z dihanjem,

– ne more odpreti ali zapreti gobca, oziroma je odpiranje gobca boleče,

– je utrpela opekline,

– ima kakršnekoli otekline v ustni votlini, ki ji otežujejo dihanje,

– močno krvavi iz gobca.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.