Gastarbajterski obisk doma

Tekst in slike: Tanja Plavec

Še preden sem šla delat v tujino, so mi moji predhodniki povedali, da bom verjetno prvo leto večino dopusta preživela doma. In po dopustu prihajala nazaj utrujena od vseh obiskov in organizacije srečanj z vsemi in v želji videti in podoživeti vse, kar mi je v minulih treh/štirih mesecih manjkalo. Doslej je to zagotovo veljalo. Na sredi Nemčije, na ravnini okrog Frankfurta, je stvar, ki jo najbolj pogrešam naravna pestrost Slovenije in njeni prelepi hribi. Zaradi tega se večinoma že prvi dan po prihodu domov zapodim nekam tja gor. Tokrat je bilo zaradi številnih obveznosti malo drugače, a vseeno so hribi zaznamovali tudi ta obisk.

Najprej sva z mojim zvestim pasjim sopotnikom Lajkom obiskala Nanos, potem smo raziskovali pot 7 slapov v Istri in se igrali okrog presihajočega Cerkniškega jezera. Vmes sem za Klub za tibetanske  pasme Slovenije opravila predavanje »Vloga veterinarja v mladosti psa«, kjer sem se poleg ostalega osredotočila na meni zelo ljubo temo: vpliv sterilizacij in kastracij na zdravje in življenje psov. Predavanje je bilo dobro obiskano, debata ob koncu zanimiva in vprašanja poglobljena. Zanimiva izkušnja nedvomno. Moja draga prijateljica bi rekla #doingwhatilovetodo, jaz bi pa dodala #surgeryrules.

Obetal se je lep sončen vikend in hribi so spet vabili. Ker poleg hribov pogrešam tudi ljudi, sem enega najlepših razglednikov na Martuljške gore, Vošco, obiskala v drugačni zasedbi. O kako lepo je dihati s polnimi pljuči, poslušati škripanje snega pod podplati in klepetati brez da bi bilo treba iskati besede. Hvala punci za ta čudoviti dan. Pa čeprav je bilo samo 912 višincev v celem dnevu 🙂 .

Vsak obisk doma pa tudi obeležim z obiskom dotlej neobiskane restavracije. Tokrat sva se z Ano, ki deli moje navdušenje do dobre hrane in lepega življenja, obiskali Gostilnico 5-6 kg v Ljubljani. Od paštete do sladice, od dobrote do…naslednje dobrote #goodlife

V prejšnjem tednu je v Ljubljani in Portorožu potekal tudi Slovenski veterinarski kongres. V sklopu kongresa sem se udeležila delavnice Elektroporacije. Tega na naši Tierklinik Hofheim, ki sicer ponuja množico onkoloških zdravljenj, zaenkrat še nimamo v ponudbi. In kam se iti izpopolnit, če ne v sam center tega zdravljenja, na mojo prejšnjo matično ustanovo – Veterinarsko fakulteto in Kliniko za male živali? Pa sem šla. Dva dni polna informacij, znanja in bogatih izkušenj. Hvaležna ekipi delavnice za tole izkušnjo!

Zdaj pa spet nazaj, delat, kar najraje delam, odrezat kak tumor stran in pomagat mojim naslednjim pacientom.

Doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med. je po diplomi in doktoratu na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani svojo kariero kirurginje za mehka tkiva razvijala na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete. Tanja je zame tisti človek, ki me vedno sliši. Navdušila pa me je predvsem s svojim pogumom, ko se je po desetletju odličnega dela v Sloveniji odločila, da se je vedno možno in vredno naučiti še več od vrhunskih mentorjev. Tanja trenutno dela na eni najboljših klinik za veterinarsko onkologijo v Evropi, kjer se poglobljeno ukvarja z onkološko kirurgijo.