Kako do vsakodnevnega ščetkanja zob pri psih?

Tekst in slike: Jure Pribičevič, Alfakan

1. Ščetkanje izvajajte najprej v nevtralnem okolju in brez motenj

Da se pes lahko osredotoči na to, kaj počneta, potrebuje mir in nevtralno okolje. V okolju, kjer je polno (novih) vonjav, drugih psov in neznanih ljudi, se bo namreč tudi vaš pes težko zbral in osredotočil na to, kar želite od njega.

2. Trenirajte z umirjenim psom

Preden se z vašim psom lotite učenja ščetkanja zob, pojdite z njim na sprehod. Naj “pokuri” odvečno energijo, da bo med treningom lažje ostal umirjen in osredotočen na učenje.

3. Hrana naj bo nagrada

Pri treningu naj hrana psu predstavlja nagrado – le tako boste lahko trenirali s pomočjo pozitivne motivacije. Če pes ne želi vzeti hrane od vas, boste težko trenirali in je najprej potrebno urediti to.

4. Začnite počasi in napredujte postopoma

Ne prehitevajte s koraki v učnem procesu!

Korak 1: pes je osredotočen na vas in vzame hrano, ko mu jo ponudite.

Korak 2: dotikate se njegove glave in gobčka in ga s hrano vmes nagrajujete.

Korak 3: vihate mu ustnice in odprete gobček ter ga s hrano vmes nagrajujete.

Korak 4: s prsti se dotikate zob in ga s hrano vmes nagrajujete.

Korak 5: vzamete ščetko in se dotikate zob izmenično s prsti in s ščetko ter ga s hrano vmes nagrajujete.

Korak 6: zob se lahko dotikate le s ščetko.

Na začetku ga s hrano nagrajujte zelo pogosto, nato pa počasi čedalje manj, ko prehajate v dnevno rutino.

Koliko časa boste skupaj s svojim psom porabili za trening je odvisno o več dejavnikov, na primer, kako dobro je pes pripravljen na učni proces, kakšne so vaše spretnosti za treniranje psa, koliko je pes star in kakšne so njegove izkušnje. Najpomembnejše je, da korakov v procesu učenja ne izpuščate ali prehitevate; če pes v kakem koraku ni suveren, se vrnite za korak nazaj. Ponavadi pa tak proces učenja traja vsaj 14 dni do 1 meseca.

Cilj je, da zobe ščetkate vsak dan, vsaj 30 do 60 sekund na vsaki strani ustne votline. Brez da bi odpirali gobec le privzdignite ustnico pri svoji živali in nežno ščetkajte zobe od dlesni proti vršku krone zoba.

Jure Pribičevič je svoje znanje in izkušnje pri delu s psi več kot desetletje nabiral kot vodnik reševalnega psa na iskalnih akcijah v Sloveniji in tujini, svojo vrhunsko usposobljenost pa dokazoval tudi na številnih svetovnih prvenstvih. Leta 2010 je začel Alfakan zgodbo, kjer z ekipo vzgaja in prevzgaja pse doma in v tujini – sistem dela so iz športne kinologije oblikovali v ljudsko uporabnega. V ospredju treningov so vedno dober odnos in harmonija med skrbnikom in psom ter pozitivna motivacija. Jure pravi, da si za svoj največji uspeh šteje to, da še vedno sledi svojim sanjam in ciljem, pri tem pa ljudem in psom s svojim znanjem in izkušnjami pomaga do boljšega življenja – to je tisto navdušenje do dela in deljenja, ki me je v mojem nedavnem prvem srečanju z Juretom povsem pritegnilo.